Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania LGD "Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej"
Lokalna Strategia Rozwoju
Statut Stowarzyszenia
Wnioski do pobrania

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na terenie Wyspy Wisła w Stężycy
Środa, 13 lipca 2016

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na terenie Wyspy Wisła w Stężycy

W dniu 3 lipca br. w obiekcie Wyspa Wisła odbyła się impreza promująca nasze lokalne dziedzictwo kulinarne, które stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego.  Produkty kulinarne tradycyjne i regionalne są doskonałą formą prezentowania lokalnych zwyczajów, tradycji i obyczajów. Podczas imprezy można było skosztować wykwintnych zdrowych dań regionalnych przygotowanych przez Klub Aktywnych Kobiet,  Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu ryckiego, powiatu garwolińskiego, właścicieli kwater agroturystycznych.

Tradycyjne dania regionalne  zaprezentowały: KGW Bobrowniki, Chór Seniora „Zorza” ze Stężycy, KGW Brzeźce, KGW Pawłowice, KGW Brzeziny, KGW Stara Rokitnia, KGW Strych pow. garwoliński, Klub 50+ Maciejowice pow. garwoliński, Klub Aktywnych Kobiet ze Stężycy, Kwatera Agroturystyczna „Tosiek” ze Stężycy Barbara i Antoni Tobjasz, KGW Rososz, Wyspa Wisła w Stężycy. Wśród tradycyjnych potraw regionalnych znalazły się m.in. pierogi, ciasta, nalewki, chleb, pyzy, bendzwoły, zupy, dusoki. Nie zabrakło również rosołu na mleku, z którym wiąże się legenda powitania króla, w czasach gdy Stężyca była miastem królewskim.

Uczestnicy imprezy bawili się również przy dźwiękach muzyki ludowej, które zaprezentowały zespoły ludowe.





Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europa inwestująca w obszary wiejskie. Strona opracowana przez Lokalną Grupę Działania "Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej". Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w zakresie wsparcia w ramach inicjatywy Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.